Uleiurile esentiale sunt celebre pentru uzul in cosmetica, dar si in medicina naturista, caci au diverse proprietati antiseptice, hidratante, revitalizante. Asa cum bine stiti, aromaterapia este foarte folosita in zilele noastre, datorita puterilor de relaxare si de inducerea a bunei-dispozitii. Ei bine, in aromaterapia veritabila, se folosesc aceste celebre uleiuri esentiale, care au efecte miraculoase, daca sunt utilizate conform recomandarilor.
E bine de stiu ca uleiurile esentiale sunt folosite doar pentru uzul extern, datorita concentratiei foarte mari, care poate provoca arsuri sau iritatii, folosite in cantitati mari si necorespunzator. Asadar, nu folositi niciodata aceste uleiuri nediluate! Cititi cu atentie recomandarile de pe eticheta si respectati-le intocmai, pentru a nu avea surprize neplacute mai tarziu. Cu siguranta, v-ati dat seama ca trebuie depozitate cat mai ascuns de mainile curioase ale copiilor, pentru a evita eventualele repercursiuni.
O prima intrebuintare a uleiurilor esentiale este adaugarea a 10-20 de picaturi in cada. Desigur, aromele se aleg cu atentie pentru tratarea zonelor cu probleme sau pentru simpla relaxare dupa o zi dificila la munca (cel mai eficient ulei in relaxare este lavanda, fiind un bun analgezic, antidepresiv si antiseptic).
Cu siguranta ati auzit si de utilizarea uleiurilor esentiale in masaj. Nu e nevoie sa mergeti la un specialist sau la un salon de masaj, ci doar sa adaugati cateva picaturi in crema de corp destinata masarii. Cu siguranta nu va veti mai satura de aroma puternica si relaxanta a acestor substante. Acestea pot fi numite, datorita concentratiei mari si a numeroaselor proprietati „esente tari, in sticlute mici”.
Si in ingrijirea podoabei capilare au efect imediat. Nu trebuie decat sa amestecati samponul cu cateva picaturi de ulei esential. Veti avea apoi parul stralucitor si mult mai sanatos decat inainte!
Daca doriti efecte imediate in diverse afectiuni, inhalarile sunt cele mai bune solutii. Apoi, dupa folosire, se poate aseza compresa pe care ati utilizat-o, pe frunte, repetand procedeul in urma uscarii acesteia.
Este bine sa realizati un test de sensibilitate inainte, pentru a va asigura ca nu sunteti alergic/a la vreun component al uleiului esential. Acesta se face foarte simplu, prin tamponarea mainii cu putin ulei, intr-un pahar cu apa. Acest amestec se aplica pe mana uscata, iar daca v-ati inrosit, este cazul sa renuntati la utlizarea acestuia.
Toate produsele care se bazeaza pe uleiuri esentiale au mirosuri puternice, incepand de la lumanarile pentru aromaterapie, pana la lotiunile sau sarea de baie, deci aerisiti foarte bine incaperile in care le folositi. La un moment dat, mirosul ar putea deveni deranjant.
Uleiurile care nu ar trebui sa va lipseasca din casa sunt: lavanda, rozmarinul, eucaliptul, gereaniumul, Ylang-Ylang-ul, menta, lamaia, musetelul roman si vetiverul, datorita proprietatilor atat de diverse pe care le contin aceste substante, putand fi utilizate in numeroase afectiuni si probleme psihice.
Cris a zis
Preferatul meu este uleiul de lavanda, ma calmeaza de fiecare data cand ma simt agitata.