E de inteles faptul ca o camasa modificata sau chiar creata de catre un croitor experiementat e net superioara uneia cumparate din comert si nemodificate.
Pur si simplu o camasa croita dupa anumite dimensiuni, personalizata adica, nu va iesi din pantaloni, nu va atarna in afara lor, ba chiar din contra, va arata ca si cum ar fi fost “turnata” pentru persoana care o poarta.
Majoritatea modelelor de camasi pentru barbati au 6 elemente variabile, care pot fi modificate sau chiar schimbate. Ele sunt butonii, gulerele, mansetele de la umeri, nasturii, manecile si mansetele. Dintre ele, cele mai importante (avand roluri distinctive) sunt:
Nasturii
Cele mai multe camasi de barbati au 7 nasturi, indiferent ca sunt facute de case de croitorie sau ca sunt produse “de consum”. In cazul marimilor foarte mari sau in cazul persoanelor foarte inalte, se pot adauga 8 nasturi, insa in principiu, cifra standard e de 7 nasturi per camasa;
Manecile
Manecile sunt iarasi elemente care pot fi modificate cu usurinta. Stiati, de exemplu, ca 4 din 10 barbati nu au mainile simetrice? Tocmai de aceea e important ca un croitor sa masoare lungimea ambelor brate inainte de a taia efectiv din material. Diferentele nu sunt mari (de maxim 2 centimetri), astfel ca nu toata lumea sesizeaza diferenta; totusi, un ochi avizat poate depista imediat micile defecte;
Gulerele
De regula, latimea si deschizatura gulerului limiteaza posibilitatile de a purta anumite tipuri de noduri la cravata. Camasile cu deschizaturi largi de tip Winsdor accepta noduri omonime, insa nu pot fi asociate cu noduri foarte inguste, la fel cum nici camasile cu gulere inguste nu pot suporta noduri Winsdor.
Desi camasile “de consum” au buzunare, cele create de casele de croitorie nu au, pe motiv ca cele mai multe camasi barbatesti sunt oricum menite a fi purtate sub sacouri. Exceptie fac camasile cu maneca scurta, care au (in proportie de 90%) un buzunar cu rol functional in partea superioara stanga.