Infertilitatea cunoaste o crestere ingrijoratoare in Romania zilelor noastre, la momentul de fata unul din patru cupluri fiind afectat de infertilitate. In 60-70% din cazuri, problemele le are femeia.
Cauzele sunt multiple, de la varsta si boli genetice pana la factori de stres sau stil de viata. Iata mai jos principalele simptome ale infertilitatii, atat la barbati cat si la femei. Merita sa le acordati atentie pentru a ajuta medicul sa stabileasca un diagnostic corect si a creste sansele de tratare (cu cat sunt descoperite mai de timpuriu cu atat mai bine).
Infertilitatea la femei
- Tulburari menstruale (atat cantitative cat si ca durata si periodicitate).
- Dureri in zona aparatului genital, inclusiv ovare si uter, dureri care apar in special in timpul menstruatiei.
- Tulburari hormonale caracterizate prin diminuarea trasaturilor feminine, acnee, lipsa libidoului, pilozitate excesiva, etc.
- Exista si simptome fizice, cum ar fi deformari ale pelvisului sau un pelvis cu aspect masculin (adica mai ingust decat umerii), gusa sau greutatea excesiva (indica anumite dereglari hormonale).
Aceastea sunt principalele simptome vizibile de infertilitate la femei, insa nu intotdeauna femeia este cea care are probleme de infertilitate intr-un cuplu. In 30-40% din cazuri este vorba de partener.
Iata si simptomele infertilitatii masculine
- Caderea parului (poate avea si alte cauze dar poate fi generata si de o dereglare horomanala).
- Cresterea excesiva in greutate.
- Efeminarea, adica capatarea unui aspect usor feminin, poate indica o problema homronala serioasa.
- Dureri si deformari ale testiculelor.
- Modificarea apetitului sexual sau disfunctii erectile.
De remarcat ca toate aceste simptome sunt comune si altor afectiuni. De exemplu exista mitul ca aparitia unor disfunctii erectile (probleme de potenta) este automat legata de infertilitate, in realitate nu este chiar asa. Desi uneori cele doua sunt direct legate, in majoritatea cazurilor fertilitatea si potenta sunt doua arii total diferite.
Infertilitatea nu este o boala in sine, asa cum spuneam si la inceputul articolului, ea este cauzata de o serie de factori, de aceea si tratamentele pentru infertilitate sunt foarte variate atat ca tehnice medicale cat si ca rezultat, in functie de afectiunea care genereaza infertilitate.
Uneori este nevoie doar de cateva sedinte de terapie, alteori se poate apela la metoda fertilizarii in vitro, iar uneori nu se mai poate face nimic. De aceea este imperios necesara o consultatie medicala de specialitate pentru a identifica precis problema cuplului si sa gasi cele mai optime solutii pentru rezolvarea ei.
Tratamente naturiste pentru infertilitate si sarcina
Tratamentele naturiste alternative pentru sarcina si fertilitate pot fi solutia castigatoare in rezolvarea unor probleme endocrine, chisturi si alte afectiuni care constituie o bariera atunci cand vine vorba de a ramane gravida.
Inainte de a incepe un tratament hormonal clasic sau vreo procedura medicala complicata, incearca sa pui natura la treaba in folosul tau. S-ar putea sa te scape de multa bataie de cap. Iata mai jos in ce constau aceste tratamente naturiste, cum si cand trebuie folosite si care sunt limitele lor.
Aloe vera
De la o planta de aprox. 5-6 ani se taie cateva frunze si se lasa o saptamana jumate la intuneric. Planta de la care se taie frunzele nu trebuie udata deloc cu 7 zile inainte. Apoi frunzele se maruntesc si impreuna cu miere, untura si unt se prepara un amestec vascos in care frunzele de aloe vera sa constituie o treime. Din acest amestec se iau cate doua lingurite pe zi (una la pranz, una seara) cu un pahar de lapte cald.
Germeni de grau
Adica graul incoltit, consumat ca atare, este benefic atat in problemele de infertilitate masculina cat si feminina. Se poate obtine foarte usor, lasand 2-3 zile sa incolteasca o mana de boabe de grau intr-un vas cu apa, la temperatura camerei. Atentie mare, graul trebuie sa fie curat, spalat in prealabil, si bineinteles sa nu fi fost tratat chimic impotriva unor daunatori.
Tratament cu Branca Ursului pentru fertilitate
Este un tonic hormonal natural, recunoscut pentru capacitatile sale de a aduce barza. Prin efectele sale, planta stimuleaza cresterea numarului de spermatozoizi, regleaza ciclul menstrual si activitatea ovarelor, fiind deci deopotriva utila atat pentru problemele de infertilitate masculina cat si feminina.
Se poate administra o lingurita de tinctura de Branca Ursului, de 2 ori pe zi, dizolvata intr-un pahar cu apa. Acest tratament se va efectua pe o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni. Tinctura se gaseste in farmacii.
Atentie insa! Fiind vorba de un medicament homeopatic, tinctura este contra-indicata in timpul sarcinii precum si in cazurile unor boli de prostata. La fel ca si tinctura de Branca ursului, se poate folosi si tinctura de lemn dulce, tot o lingurita dizolvata intr-un pahar de apa, de 3-4 ori pe zi.
Produsele apicole
Insa printre cele mai eficiente tratamente naturiste impotriva infertilitatii, la loc de cinste, se afla propolisul si mierea. La fel ca laptisorul de matca si alte produse apicole folosite in tratamentele pentru fertilitate, si propolisul trebuie pastrat inca de la recoltare in miere pentru a maximiza efectele sale terapeutice. Propolisul, laptisorul de matca si apilarniul contin hormoni feminini si ajuta la stimularea ovulatiei precum si la resorbirea fibromului uterin, si multe alte afectiuni ale aparatului genital feminin.
Atentie mare! Produsele apicole fac parte din armele medicinii homeopate in problemele legate de conceptie, dar odata ramasa insarcinata, evitati aceste produse. In timpul sarcinii nu se recomanda nici consumul de miere, propolis sau alte derivate din ele.
Sparanghelul
Este o adevarata planta-minune cand vine vorba de tratarea infertilitatii. Atat inainte de sarcina cat si in timpul ei, este recomandat sa consumati mult sparanghel. Prin continutul sau bogat in hormoni si substante nutritive, sparanghelul duce la cresterea libidoului, a fertilitatii si scade riscul de avort spontan.
Alte alimente care stimuleaza functia gonadelor si ajuta in problemele de cuplu, atat pentru barbati cat si pentru femei, sunt: ovazul, busuiocul, telina, vinul rosu in cantitati moderate, morcovul, citrice, nuci, ciuperci, usturoiul, patrunjelul.
De asemeni este important sa renuntati la vicii, sa nu faceti abuzuri alimentare, sa va odihniti suficient, intr-un cuvant sa duceti o viata echilibrata.
Problemele care pot impiedica aparitia unei sarcini sunt multiple, desi tratamentele naturiste ajuta in majoritatea cazurilor, este absolut necesar un control ginegologic de specialitate pentru a va indica exact cauza pentru care nu puteti ramane insarcinata, astfel incat sa directionati curele si tratamentele cu precizie, spre factorul direct responsabil de aceasta probleme.